Stichting de Burcht
Bestuur
Stichting de Burcht is gevestigd op Henri Polaklaan 9, 1018 CP Amsterdam. Het bestuur wordt gevormd door Tuur Elzinga, voorzitter van stichting de Burcht; Pauline de Casparis, algemeen bestuurslid van stichting de Burcht en Douwe Dirk van der Zweep, penningmeester van stichting de Burcht. Het bestuur is verantwoordelijk voor de inhoudelijke koers en voor de exploitatie van het gebouw. De bestuursleden genieten voor hun bestuurswerk geen beloning. Aan de bestuursleden wordt evenmin vacatie-of presentiegeld toegekend.
Directie en personeel Wetenschappelijk bureau
Paul de Beer is wetenschappelijk directeur van het wetenschappelijk bureau. Lisa Berntsen, Rein de Sauvage Nolting en Ewout van den Berg zijn als onderzoeker verbonden aan het Wetenschappelijk Bureau. De arbeidsvoorwaarden van het personeel van stichting De Burcht zijn conform de FNV cao.
Doelstelling
Stichting de Burcht heeft ten doel (a) het in het kader van de (historische) ontwikkeling van de Nederlandse arbeidsverhoudingen leveren van een bijdrage aan het verstrekken van inzicht en kennis aan instanties en burgers over het ontstaan en de verdere ontwikkeling van moderne arbeidsverhoudingen en de werking van de arbeidsmarkt, zowel op nationaal als internationaal gebied, (b) de bevordering van de wetenschappelijke studie naar arbeidsverhoudingen in Nederland en van de maatschappelijke vraagstukken, die hiermee verband houden, (c) het verlenen van wetenschappelijke hulp aan hen, die werkzaam zijn op het gebied van (Nederlandse) arbeidsverhoudingen.
Beleid
Het beleidsplan van stichting de Burcht kent drie hoofdactiviteiten. Ten eerste het opstellen en (doen) uitvoeren van een onderzoeksprogramma (zie deze website onder het tabblad onderzoek). De tweede hoofdactiviteit is het uitwisselen en bespreken van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van arbeidsverhoudingen. De derde hoofdactiviteit is het opzetten en ontwikkelen van een netwerk van wetenschappers en vertegenwoordigers uit de vakbeweging.
Hoofdlijnen actuele beleidsplan
Stichting de Burcht kent een onderzoeksprogramma op hoofdlijnen voor de periode 2022-2025. Centraal staan hierin de thema's 'toekomstperspectieven voor waardevol werk' en 'het verstoorde evenwicht tussen arbeid en kapitaal'. De onderzoeken die de komende jaren zulln worden uitgevoerd vallen onder deze twee hoofdthema's. Evenals in eerdere jaren geldt als uitgangspunt voor het onderzoek dat het gaat om strategische vraagstukken, gerelateerd aan structurele, lange termijn ontwikkelingen, en dat de opbrengst van het onderzoek relevant en bruikbaar voor de vakbeweging dient te zijn. Lees hier meer over het onderzoeksprogramma.
Het onderzoeksprogramma wordt gefinancierd uit een jaarlijkse bijdrage van de FNV. Daarnaast worden incidenteel extra onderzoeken uitgevoerd waarvoor additionele subsidies zijn verkregen. Het beheer van het financiële vermogen van de Stichting, dat bestaat uit een banktegoed, wordt verzorgd door vakbond FNV.
Verslag activiteiten 2023
In het jaar 2023 werden vier onderzoeken afgerond, en twee nieuwe onderzoeken gestart.
In januari 2023 werd een rapportage gepubliceerd, ‘Cao-onderhandelingen in crisistijd’ van Rein de Sauvage Nolting. Hierin werd een viertal cao-onderhandelingen in de metaalsector en in het openbaar vervoer ten tijde van de coronacrisis onderzocht. Het rapport onderzoekt welke factoren van invloed waren op het verloop van het onderhandelingsproces in crisistijd en welke lessen daaruit te trekken zijn.
In juni 2023 werd het rapport ‘Waardevol werk in de sector logistiek’ van Stella Jonkhout gepubliceerd. Hierin werd onderzocht hoe alle werkenden meer kans op waardevol werk kunnen krijgen en op welke manier vakbonden hieraan kunnen bijdragen. De auteur roept de vakbeweging dan ook een visie te ontwikkelen waarin zowel extrinsieke werkaspecten als intrinsieke werkaspecten een belangrijke rol spelen.
In november 2023 werd het rapport ‘Al het vaststaande verdampt’: Hoe financialisering de economie overneemt en wat de vakbeweging daartegen kan doen’ van Arthur Berkhout gepubliceerd. In het onderzoek wordt geconcludeerd dat de financiële sector steeds meer op de reële economie parasiteert in plaats van dat deze als smeerolie voor de economie fungeert. Arthur Berkhout doet in zijn rapport enkele suggesties hoe de financialisering een halt kan worden toegeroepen.
Stafmedewerker Lisa Berntsen ronde in augustus 2023 de evaluatie naar de jongerenstrategie van de FNV (financieel mogelijk gemaakt een projectbijdrage van de FNV).
In januari 2023 begonnen Paul de Beer en Rein de Sauvage Nolting aan een nieuw onderzoek naar de cao-dekkingsgraad. Dit onderzoek werd begin 2024 afgerond. Sinds eind 2023 is de Burcht ook onderdeel van een Europees onderzoeksteam dat arbeidsverhoudingen en -omstandigheden van tijdelijke arbeidsmigratie de EU onderzoekt. Dit word uitgevoerd door Lisa Berntsen en Paul de Beer.
Het WB heeft in 2023 vijf bijeenkomsten georganiseerd. In februari vond de jaarlijkse wetenschapsmiddag plaats. Dit jaar gaf Arnoud Boot (UvA) op deze dag een keynote speech over de financialisering van de economie. Eveneens reikte Tuur Elzinga, voorzitter van de FNV, de scriptieprijs van de vakbeweging 2022 uit. In april werd er een seminar n.a.v. het boek ‘Van prikklok tot thuiswerken’ van Ton de Korte over arbeidstijden georganiseerd. Op 13 oktober presenteerde Stella Jonkhout het onderzoek naar waardevol werk later die maand presenteerde Arthur Berkhout zijn onderzoek naar financialisering. Tot slot vond er een bijeenkomst plaats rondom het netwerk vakbeweging-wetenschap over werkgeversorganisaties met Alex Lehr (RU).
Balans en staat van baten en lasten
Zie hier voor het financieel verslag 2023.
ANBI
Stichting De Burcht heeft de ANBI status: het RSIN/fiscaal nummer is 813.705.897. Het bestuur bestaat geheel uit vrijwilligers die hiervoor geen (onkosten)vergoeding ontvangen. De personeelsleden worden bezoldigd in lijn met de salarissen van de FNV cao. Ter informatie publiceren wij op de website recente jaarverslagen.