Migrant Collectivism
Het WBV besteedt in 2024-2025 aandacht aan de positie en het collectivisme van arbeidsmigranten in Nederland. Op deze pagina verzamelen we verschillende bijdragen over dit thema.
Het WBV besteedt in 2024-2025 aandacht aan de positie en het collectivisme van arbeidsmigranten in Nederland. Op deze pagina verzamelen we verschillende bijdragen over dit thema.
In oktober was onderzoeker Liberty L. Chee te gast bij het WB. Zij onderzoekt de behandeling van huishoudelijk werk door de ILO.
In haar onderzoek beschrijft ze hoe een feministisch ‘velvet triangle’ - bestaande uit vrouwen in sociale bewegingen, femocraten en academici - gezamenlijk succesvol campagne voerde. Deze campagne leidde uiteindelijk tot het ILO-verdrag over huishoudelijk werk (C189).
Het artikel dat hiervoor de basis vormde, is hier te downloaden.
In april 2024 was Andrea Borello twee weken te gast bij De Burcht. Andrea doet onderzoek naar informele en formele collectieve organisatie van arbeidsmigranten in Denemarken.
Tijdens haar verblijf verzorgde ze een workshop over haar onderzoek waarbij zowel medewerkers van de vakbond als wetenschappers aanwezig waren. Andrea vertelde onder andere over de wilde staking bij de aanleg van de onderwatertunnel tussen Denemarken en Duitsland (de Fehmarnbelttunnel) waarbij 300 Poolse bouwvakkers en Denen het werk neerlegden. Verschillende vormen van (informele) organisatie onder maaltijdbezorgers en seizoensarbeiders werden ook besproken door Andrea. Binnenkort verschijnt op deze website een korte bijdrage van Andrea over haar bevindingen in Denemarken.
Naar aanleiding van de bevindingen in Denemarken, heeft Andrea een korte bijdrage voor de Burcht geschreven. Deze bijlage is hier te downloaden.
In de periode april-juni 2024 hebben antropologie-studenten van de Universiteit van Amsterdam onderzoek gedaan naar de positie van fietskoeriers. Zij bouwden hierbij onder andere voort op het Deense onderzoek van Andrea Borello naar maaltijdbezorgers. Zij spraken hiervoor met tal van maaltijdbezorgers in Amsterdam en verdiepten zich in de formele en informele netwerken die zij hebben opgezet.
Het resultaat is deze tweezijde flyer met daarop op de ene kant aanbevelingen aan de vakbond die hen in staat zou moeten stellen meer aan te sluiten bij de behoefte van fietskoeriers en hen te organiseren. Aan de andere kant staan aanbevelingen aan bezorgers zelf waar zij terecht kunnen voor meer informatie over hun rechten en hoe zij zichzelf meer kunnen organiseren. De flyer is hier te downloaden.
Het onderliggende onderzoek van de studenten is hier te lezen.